Laatste Weekend
27 oktober 2025 - Genua, Italië
Mijn laatste weekend hier was een heel gezellige met Tijs, ik haalde hem vrijdagmiddag van het station en meteen vanaf het begin hebben we de stad op zijn manier gedaan. We zijn in verschillende kerken geweest voor mij, ontdekten we de gezelligste kroeg waar ik Negroni drink en allemaal leuke eettentjes. Ik weet langzamerhand wel goed de weg hier, maar Tijs doet alles op een modernere manier via Google Maps en hij is beter met opzoeken op internet, waardoor ik ook steeds verrast werd en we toch weer op heel andere plekken terecht kwamen dan waar ik op weg naar toe was. Zoals naast mijn huis is er een hele grote lift die je 300 meter naar boven brengt, naar de bovenstad. Dat hebben we gedaan. En daar boven was opeens de plek waar ik altijd mensen vanuit mijn raam zie staan. Nu kon ik zelf mijn kamer ook van boven bekijken. We liepen naar beneden over het pad wat ik vanuit mijn raam zie. Heel grappig. Na het eten zijn we nog eens naar boven gegaan en nu via een ander pad naar beneden. Zaterdag bezochten we 2 tentoonstellingen, de hele stad door bij elkaar liepen we meer dan 20.000 stappen. Ook nog naar boven gereden met de funiculair, het tandrad treintje. Daarna toch maar met de metro naar huis om onze benen even rust te geven.
Van Federica had ik gehoord dat er buurtfeesten waren, maar dat bleek anders in elkaar te zitten. Er waren overal op pleintjes kunst uitingen waar je aan deel kon nemen. Zoals ergens tekenen, schilderen, een DJ en zoals bij ons in t restaurant was er een illusionist, die een fantastische onbegrijpelijke act had met een sinaasappel, die hij in tweeën sneed en waar het briefje van 10 euro uit tevoorschijn kwam, die een van de gasten had gesigneerd. Zondag hebben we de immens grote begraafplaats bezocht die aan de rand van de stad ligt en waar de meest fantastische dramatische beelden op de graven staan. Ze rijden met de auto naar binnen en bezoeken zo hun nabestaanden. Niet te geloven. Daarna bezochten we de drie grote paleizen met schilderijen van grote Nederlandse meesters zoals Rubens en Gerard Dou in de via Garibaldi. Er is ook een zaal gewijd is aan Paganini, de grote violist. Echter Tijs merkte meteen op dat in de vitrine zijn viool “il canone” niet aanwezig was, dus ik vroeg de suppoost waar ie was, zei hij dat ie net was opgehaald en naar het operagebouw was gebracht voor een concert vanavond. Tijs meteen: dan moeten we daar naar toe!! Het bleek om een viool concours te gaan en een jonge Chinese jongen van 17 jaar oud had het concours gewonnen en mocht vanavond op il canone spelen met orkest. Er waren nog kaartjes, dus een uur later zaten we in de zaal van de opera, waar eerst allerlei mensen werden bedankt voor hun bijdragen, waaronder de vrouwelijke linkse burgemeester van Genua Silvia Salis.
De jongen speelde echt prachtig, Dvorak en een stuk van Paganini virtuoos vioolspel. Wat een fantastisch weekend weer. Op de terugweg nog een Peruaanse processie door de Garibaldi. Morgen begint mijn laatste schoolweek.

Nog een fijne paar dagen gewenst! (heb je iemand gemachtigd om te stemmen, morgen? Wel stemmen is van groot belang dit jaar, zeker vrouwen moeten stemmen!)
Arrivederci,
e un abbraccio,
Ankie
Ankie
Liefs
Goede reis terug en ci vediamo.😉
Ik herinner mij eem klein beetje van vroeger in de jaren vijftig, de kleine steegjes, bovenin de was. Toch moet er wel heel veel veranderd zijn ook. Ik wens je een heel fijne laatste week! Geniet ervan. Liefs Willem.